- Strona główna
- Deser
- Kubańska kawa
Przepis na Kubańska kawa
Trudny
20 minut
4
Składniki:
- 1/2 szklanki kawy
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
Zastanawiasz się, jaka jest kubańska kawa? Przede wszystkim słodka i bogata w niepowtarzalny aromat, który perfekcyjnie komponuje się z doskonale gładkim smakiem. Do kubańskiej kawy nie będziesz potrzebował deseru, ponieważ ona sama w sobie jest deserem! Przygotowanie kubańskiej kawy wymaga poznania specjalnej techniki, dzięki której stworzysz espresso z delikatną pianką na wierzchu. Espresso do tej kawy połączone jest z pianką stworzoną z cukru, a nie z mleka. Chociaż przepis wymaga cierpliwości w przygotowaniu, to jednak uzyskania kawa jest jak najbardziej tego warta.
Sposób przygotowania:
1. Zrób mocne espresso.
2. Do szklanej miski dodaj cukier, a następnie łyżeczkę świeżo zaparzonej kawy. Resztę kawy zachowaj w małym pojemniczku, ponieważ może Ci być jeszcze potrzebna.
3. Używając niewielkiej trzepaczki lub łyżki, żwawo ubij cukier z espresso, dopóki nie uzyskasz jasnobrązowego koloru, który przypomina lekko pienistą pastę - prawdopodobnie będziesz musiał na to przeznaczyć od 2 do 3 minut. Kiedy tylko wytworzy Ci się idealna konsystencja, przestań ubijać, ponieważ efekt może być wręcz odwrotny.
4. Zaparzoną kawę przelej do filiżanki, a następnie dodaj do niej stworzoną chwilę wcześniej pianę.
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
3 minuty
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
2
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Średni
20 minut
2