Przepis na Cynamonowe cappuccino

Cynamonowe cappuccino
Na ciepło

Trudny

30 minut

1

Składniki:

    Składniki kawa:

    • 2 łyżeczki syropu cynamonowego
    • espresso
    • 100 ml mleka

     

    Składniki syrop:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka wody
    • laska cynamonu

Cappuccino to klasyk wśród kaw, który jest chętnie wybieraną opcją zarówno z rana, jak i po południu - zachwyca delikatnym smakiem i aromatycznym zapachem kawy, a także aksamitnie spienionym mlekiem. Ten przepis jest delikatnym "twistem" dla tradycyjnego cappuccino, ponieważ dodamy do niego syrop cynamonowy, który również przyrządzimy od podstaw w domu. Syrop będziesz mógł przechowywać w lodówce i dodawać do kawy, a także do deserów, kiedy tylko masz na to ochotę!


Sposób przygotowania syropu:

1. Do niewielkiego rondelka przesyp cukier puder i dodaj wodę, a następnie ustaw na małym ogniu. Mieszaj, dopóki cukier puder się nie rozpuści. 

2. Zdejmij miksturę z ognia i włóż do niej laskę cynamonu. 

3. Syrop pozostaw do ostygnięcie pod przykryciem. 

4. Możesz przechowywać go w lodówce w szczelnym zamknięciu przez ok. 2 tygodnie.

 

Sposób przygotowania cynamonowego cappuccino:

1. Zaparz ulubioną kawę. 

2. Podczas parzenia wlej do filiżanki dwie łyżeczki syropu cynamonowego. 

3. Spień mleko i delikatnie przelej je do filiżanki. 

4. Opcjonalnie możesz oprószyć mleko zmielonym cynamonem. 

Skomentuj przepis
Ocena: