- Strona główna
- Na zimno
- Mrożona kawa kokosowa z kawowymi kostkami lodu
Przepis na Mrożona kawa kokosowa z kawowymi kostkami lodu
Średni
20 minut
11
Składniki:
- 40 ml espresso (x11)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
- 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 40 ml delikatnej kawy (x8)
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Czy ktoś powiedział mrożona kawa? Już wkrótce zacznie się sezon na mrożone napoje kawowe, które cieszą się ogromną popularnością - miłośnicy mrożonej kawy bezkarnie delektują się nią także w zimie! Jeżeli potrzebujesz odświeżenia po ciężkim dniu, idealnie w tym zadaniu pomoże ci mrożona kawa o smaku kokosowym z... kostkami lodu zrobionymi z kawy! Tym prostym w przygotowaniu, a zarazem niezwykle oryginalnym rozwiązaniem zaskoczysz zaproszonych gości, którzy nie tylko będą podziwiać Twoją kreatywność, ale również delektować się mocnym i wyrazistym, jednocześnie przełamanym odrobiną słodyczy smakiem mrożonej kawy kokosowej.
Sposób przygotowania kawowych kostek lodu:
1. Przygotuj dwa kubki (ok. 500 ml) kawy.
2. Do większego kubka dodaj kawę, kakao, miód lub syrop klonowy i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Stworzoną miksturą zalej foremki do robienia lodu.
4. Całość odstaw na noc do lodówki.
Sposób przygotowania mrożonej kawy kokosowej:
1. Do małego garnka wlej mleko kokosowe, ekstrakt wanilinowy, miód lub syrop klonowy i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Miksturze pozwól się gotować przez ok.3 minuty i zdejmij ją z ognia i przykrytą odstaw na ok. 15 minut.
2. Po przestygnięciu przelej miksturę do szklanki i włóż do lodówki.
3. Zaparz 40 ml espresso 11 razy i pozwól mu ochłodzić się do temperatury pokojowej.
4. Wypełnił dużą szklankę kilkoma kostkami lodu o kawowym smaku i wlej do niej wystudzone espresso.
5. Dodaj mleko kokosowe do smaku.
Trudny
20 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
1 minuta
1
Łatwy
13 minut
2
Łatwy
4 minuty
1
Łatwy
10 minut
2
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
10 minut
1