Przepis na Mrożona kawa kokosowa z kawowymi kostkami lodu

Mrożona kawa kokosowa z kawowymi kostkami lodu
Na zimno

Średni

20 minut

11

Składniki:

    • 40 ml espresso (x11)
    • 400 ml mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
    • 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
    • 40 ml delikatnej kawy (x8)
    • 3 łyżeczki kakao
    • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Czy ktoś powiedział mrożona kawa? Już wkrótce zacznie się sezon na mrożone napoje kawowe, które cieszą się ogromną popularnością - miłośnicy mrożonej kawy bezkarnie delektują się nią także w zimie! Jeżeli potrzebujesz odświeżenia po ciężkim dniu, idealnie w tym zadaniu pomoże ci mrożona kawa o smaku kokosowym z... kostkami lodu zrobionymi z kawy! Tym prostym w przygotowaniu, a zarazem niezwykle oryginalnym rozwiązaniem zaskoczysz zaproszonych gości, którzy nie tylko będą podziwiać Twoją kreatywność, ale również delektować się mocnym i wyrazistym, jednocześnie przełamanym odrobiną słodyczy smakiem mrożonej kawy kokosowej. 

Sposób przygotowania kawowych kostek lodu:

1. Przygotuj dwa kubki (ok. 500 ml) kawy. 

2. Do większego kubka dodaj kawę, kakao, miód lub syrop klonowy i dobrze wszystko wymieszaj. 

3. Stworzoną miksturą zalej foremki do robienia lodu. 

4. Całość odstaw na noc do lodówki. 

Sposób przygotowania mrożonej kawy kokosowej:

1. Do małego garnka wlej mleko kokosowe, ekstrakt wanilinowy, miód lub syrop klonowy i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Miksturze pozwól się gotować przez ok.3 minuty i zdejmij ją z ognia i przykrytą odstaw na ok. 15 minut. 

2. Po przestygnięciu przelej miksturę do szklanki i włóż do lodówki. 

3. Zaparz 40 ml espresso 11 razy i pozwól mu ochłodzić się do temperatury pokojowej.

4. Wypełnił dużą szklankę kilkoma kostkami lodu o kawowym smaku i wlej do niej wystudzone espresso. 

5. Dodaj mleko kokosowe do smaku. 

Skomentuj przepis
Ocena: