Przepis na Miętowe latte

Miętowe latte
Deser

Łatwy

15 minut

1

Składniki:

    • espresso
    • 150 ml mleka
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/4 szklanki świeżych liści mięty
    • 2 łyżeczki ciepłej wody

Miętowa kawa nie brzmi zbyt zachęcająco, jednakże możesz się zdziwić, jak bardzo to połączenie do siebie pasuje! Poza tym miętowa kawa jest zupełną odmianą od kawy klasycznej, waniliowej czy korzennej. W kilka minut będziesz mógł cieszyć się zupełnie nowym smakiem, który Cię ukoi, a jednocześnie orzeźwi i pobudzi do działania. Jesteś miłośnikiem mięty w każdej postaci? W takim razie nie mamy wątpliwości, że miętowe latte z naszego przepisu przypadnie Ci mocno do gustu! Napisz nam, co o nim sądzisz w komentarzach!

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj niewielką miseczkę i drewnianą łyżkę lub moździerz, do którego wrzuć liście świeżej mięty i cukier. Pocieraj i rozdrabniaj składniki, dopóki nie uformują mocno zielonej i intensywnie pachnącej pasty.

2. Do mieszanki dodaj niewielką ilość gorącej wody i mieszaj. Po chwili przecedź całość do szklanki — pamiętaj, żeby do kawy nie wrzucić całych liści mięty, ponieważ możesz mieć trudności z jej wypiciem.

3. Opcjonalnie szklankę, do której wlałeś miętę, możesz wypełnić skruszonym lodem.

4. Przygotuj espresso i spień mleko, a następnie dodaj je do szklanki. Ta-dam! Twoja kawa miętowa jest gotowa! I jak smakuje?

Skomentuj przepis
Ocena: