Kawa kawie nierówna
Kawa kawie nierówna
Uważasz się za smakosza kawy? A próbowałeś kiedyś świeżo palonej kawy? Jeżeli nie, koniecznie musisz jej spróbować. W taki sposób dowiesz się, jak bardzo różni się najtańsza kawa sklepowa od kawy specjalnej.

Dlaczego warto kupić świeżo paloną kawę?
Świeżo palona kawa jest idealnym rozwiązaniem na relaks — nie tylko ma lepszy smak od zwykłej kawy, ale również gwarantuje Ci zdecydowanie więcej niepowtarzalnego aromatu. Czym kierować się podczas kupna świeżej kawy? Przede wszystkim musisz pamiętać, aby wybrać kawę, która jest wypalona nie dłużej niż trzy miesiące od daty zakupu. Lubisz kawę lekką i orzeźwiającą? W takim przypadku wybierz kawę paloną na blond. A jeżeli jesteś miłośnikiem zdecydowanie większej ilości goryczki, wybierz kawę średniego palenia. Średni rodzaj palenia kawy zazwyczaj wykorzystuje się w kawach komercyjnych. Ostatnim rodzajem palenia kawy jest ciemne palenie, które jest połączeniem wyjątkowo intensywnego aromatu i smaku.

Jakie są rodzaje palenia kawy?
· Blond/Cynamon — tego typu ziarna charakteryzują się jasnobrązowym kolorem, a sama kawa ma łagodny aromat i w smaku wyczuwalna jest nutka owocowa.
· Średnie — ziarna posiadają większą ilość goryczy, dzięki czemu chętnie są wykorzystywane w produkcji kaw komercyjnych sprzedawanych w supermarketach.
· Ciemne — ziarna palone na ciemno gwarantują bogaty smak kawy i intensywny aromat, który będzie unosił się w całym domu. Z ciemno palonych ziaren kawy będzie można przygotować espresso, kawy włoskie, a także kawy francuskie.

Dripper, jak parzyć w nim kawę?
Dripper, jak parzyć w nim kawę?
Dodatki do kawy, czyli jak zmienić smak kawy?
Dodatki do kawy, czyli jak zmienić smak kawy?
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Skomentuj przepis
Ocena: