Kawa w doniczce, jak wygląda?
Kawa, czyli kawowiec, to krzew, który świetnie nadaje się do uprawy doniczkowej, jeżeli tylko zagwarantujemy mu odpowiednie warunki. Kawowiec jest krzewem, który naturalnie występuje w Afryce - najbardziej popularnym gatunkiem jest kawa arabska. Kawa naturalnie jest również uprawiana w Azji i Ameryce Południowej, gdzie może osiągnąć nawet do 6 metrów wysokości, natomiast w domowych warunkach będzie to maksymalnie 3 metry. Kawa w doniczce będzie świetnym elementem dekoracji mieszkania w egzotycznym stylu. Kawa w doniczce najczęściej sprzedawana jest w formie zbitych i gęsto ulistnionych pędów, jednakże nie jest to naturalna forma kawy - w naturze tworzą ją pojedyncze i mocno rozgałęzione krzewy. W doniczkach zazwyczaj poupychanych jest kilka szczepek, dlatego kiedy podrosną, warto je poprzesadzać do oddzielnych doniczek.
Pielęgnacja sadzonki kawy
- Stanowisko
Kawowiec najlepiej będzie się czuł na stanowisku widnym, jednakże nie bezpośrednio wystawiony na słońce. Idealna temperatura będzie wahać się od 20 do 22 stopni Celsjusza, a więc temperatura pokojowa będzie odpowiednia dla kawy w doniczce. Również w sezonie zimowy nie trzeba w żaden specjalny sposób troszczyć się o kawę, ponieważ nie ma ona okresu spoczynku - można jedynie ograniczyć nawożenie oraz zwiększyć wilgotność powietrza.
- Podlewanie
Kawowiec najkorzystniej będzie się prezentował jeżeli zapewnimy mu stale wilgotne podłoże. Jednakże koniecznie trzeba uważać, aby kawowca nie przelać. Rośliny nie wolno przesuszać, ponieważ liście będą więdły, a ona straci całkowicie swoją urodę.
- Podłoże
Kawowiec najlepiej będzie się czuł w lekko kwaśnym podłożu, stosunkowo lekkim, jednakże dość żyznym. Jeżeli źle dobierzemy podłoże do rośliny, będzie nam ona chorować lub zostanie całkowicie zahamowany wzrost rośliny. Jeżeli jesteś amatorem i nie wiesz jak wykonać takie podłoże samodzielnie, wystarczy, że w sklepie kupisz podłoże dla cytrusów.
Owoce kawy, czy mogą pojawić się w domowych warunkach?
Jeżeli zapewnimy kawowcowi odpowiednie warunki, a także nie popełnimy żadnych błędów w uprawie, po kilku latach roślina może nam się odwdzięczyć przepięknie pachnącymi i wyglądającymi kwiatami, z których powstaną okrągłe, małe i czerwone owoce. Kiedy owoce będą czerwone można je zerwać, pozbawić czerwonego miąższu, a następnie poddać procesowi suszenia i prażenia - z tak przygotowanych i obrobionych ziaren kawy będziesz mógł przygotować swoją kawę i zobaczyć, jak różni się ona od kawy ze sklepowych półek, a może nie różni się wcale? Jeżeli uprawiasz kawę w doniczce i doczekałeś się owocowania, daj nam znać w komentarzach, jak smakuje Ci kawa!