Przepis na Meksykańska kawa

Meksykańska kawa
Na ciepło

Średni

15 minut

2

Składniki:

    • 2 łyżeczki grubo zmielonej kawy
    • 2 szklanki wody
    • 4 kostki mlecznej czekolady
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 2 laski cynamonu
    • 1 skórka z pomarańczy
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • Prosta w przygotowaniu, delikatna i niezwykle aromatyczna... właśnie taka jest kawa po meksykańsku. Mocna kawa w idealnych proporcjach połączona jest z czekoladą, przyprawami, wanilią oraz subtelnym smakiem cytrusów. Meksykańska kawa z dodatkiem wyjątkowych przypraw będzie idealnym napojem na chłodne dni, ponieważ dogłębnie Cię rozgrzeje i pozwoli odzyskać ciepło. Kawa po meksykańsku to świetna alternatywa dla zwykłej czarnej kawy lub przyprawionego cynamonem latte. Z pewnością poniższy przepis przypadnie do gustu miłośnikom czekolady, którzy dodawaliby ją wszędzie tam, gdzie tylko mogą - kawa meksykańska z powodzeniem zastąpi nam deser. 

      Sposób przygotowania:

      1. Zaparz swoją ulubioną, mocną kawę w wybrany przez Ciebie sposób. 

      2. Do niewielkiego rondelka umieść dwie laski cynamonu, skórkę pomarańczy, mleko oraz czekoladę i delikatnie podgrzewaj. Nie zapomnij o częstym mieszaniu. 

      3. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj brązowy cukier i gotuj aż do jego rozpuszczenia. 

      4. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj do niego wanilię i zaparzoną kawę. 

      5. Kawę wlej do filiżanki, wcześniej odcedzając skórę pomarańczy i cynamon. 

      6. Całość udekoruj bitą śmietaną. 

Skomentuj przepis
Ocena: