- Strona główna
- Na ciepło
- Meksykańska kawa
Przepis na Meksykańska kawa
Średni
15 minut
2
Składniki:
- 2 łyżeczki grubo zmielonej kawy
- 2 szklanki wody
- 4 kostki mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 laski cynamonu
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
Prosta w przygotowaniu, delikatna i niezwykle aromatyczna... właśnie taka jest kawa po meksykańsku. Mocna kawa w idealnych proporcjach połączona jest z czekoladą, przyprawami, wanilią oraz subtelnym smakiem cytrusów. Meksykańska kawa z dodatkiem wyjątkowych przypraw będzie idealnym napojem na chłodne dni, ponieważ dogłębnie Cię rozgrzeje i pozwoli odzyskać ciepło. Kawa po meksykańsku to świetna alternatywa dla zwykłej czarnej kawy lub przyprawionego cynamonem latte. Z pewnością poniższy przepis przypadnie do gustu miłośnikom czekolady, którzy dodawaliby ją wszędzie tam, gdzie tylko mogą - kawa meksykańska z powodzeniem zastąpi nam deser.
Sposób przygotowania:
1. Zaparz swoją ulubioną, mocną kawę w wybrany przez Ciebie sposób.
2. Do niewielkiego rondelka umieść dwie laski cynamonu, skórkę pomarańczy, mleko oraz czekoladę i delikatnie podgrzewaj. Nie zapomnij o częstym mieszaniu.
3. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj brązowy cukier i gotuj aż do jego rozpuszczenia.
4. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj do niego wanilię i zaparzoną kawę.
5. Kawę wlej do filiżanki, wcześniej odcedzając skórę pomarańczy i cynamon.
6. Całość udekoruj bitą śmietaną.
Łatwy
8 minut
1
Łatwy
5 minut
2
Średni
18 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Średni
20 minut
4
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
15 minut
1
Średni
12 minut
1