- Strona główna
- Na ciepło
- Chai latte - jak zrobić Chai latte
Przepis na Chai latte - jak zrobić Chai latte
Łatwy
10 minut
1
Składniki:
- espresso lub mocna czarna herbata
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki miodu
- mała łodyżka imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki anyżu
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Chai latte jest niezwykle popularnym napojem serwowanym w Indiach, gdzie można go wypić praktycznie wszędzie - jest on sprzedawany nawet na ulicach miast. Jeżeli nie wybierasz się do Indii w najbliższym czasie, a jesteś ciekawy jak smakuje chai latte wystarczy, że będziesz podążać za naszym przepisem! Jaka jest chai latte? Z pewnością nie pobudzi Cię ona tak jak tradycyjna kawa, ale idealnie nadaje się na deser, ponieważ jest mieszanką aromatycznych przypraw i spienionego mleka. A czy wiesz, że chai latte nie ma w sobie ani odrobiny kawy, lecz jedynie herbatę? Tak chai latte to mocna herbata z mnóstwem aromatycznych przypraw, np. imbirem, goździkami, kardamonem czy z cynamonem. Warto jednak wiedzieć, że herbatę bez większego problemu można zastąpić kawą, dlatego wszystko jest zależne od Twoich indywidualnych gustów i preferencji.
Sposób przygotowania
1. Do niewielkiego garnuszka wlej wodę i włóż pokrojony na cienkie plasterki imbir, następnie dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do zagotowania.
2. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, po czym dodać mleko i miód.
3. Zaparz kawę lub herbatę i przelej do ulubionej szklanki.
4. Miksturę z rondelka przecedź przez sitko i przelej do kawy lub herbaty. I gotowe!
Łatwy
6 minut
1
Łatwy
10 minut
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
10 minut
2
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
15 minut
1