Przepis na Kawa z pomarańczą i chilli

Kawa z pomarańczą i chilli
Na ciepło

Łatwy

6 minut

1

Składniki:

    • podwójne espresso
    • 250 ml wody
    • laska cynamonu
    • 1 pomarańcza
    • 1/4 łyżeczki chilli
    • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego

Kawa z pomarańczą i chilli to dość rozgrzewające połączenie, które idealnie nadaje się do spożycia w sezonie zimowym. Aromatyczna kawa z pomarańczą pozwoli nam się delektować smakiem kawy, natomiast dodatek w postaci ostrej papryczki subtelnie nas rozbudzi — nie tylko nas, ale również nasz metabolizm! Kapsaicyna zawarta w papryczce chilli wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, jak również korzystnie wpływa na układ krążenia. Poznaj to niebanalne połączenie kawy z pomarańczą i chilli! Z pewnością Cię pozytywnie zaskoczy i pozwoli się rozgrzać w zimowy wieczór!

Sposób przygotowania:

1. Do garnuszka wkrój 5 plasterków pomarańczy i zalej je wodą, przygotowanym espresso oraz przyprawami.

2. Gotuj mieszankę aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

3. Odstaw przygotowany napar na kilka minut do ochłonięcia.

4. Przelej kawę przez sitko do filiżanek. Możesz ją podawać z plasterkiem pomarańczy i oprószoną cynamonem.

Skomentuj przepis
Ocena: